Казусът Гари Линекер

https://platform.twitter.com/widgets.js

Това е туит на Гари Линекер. Критичен туит по отношение на политиката на правителството към имигрантите в Обединеното кралство.

Гари Линекер е водещ на спортното предаване Match of the Day в обществената медия БиБиСи. Не е на щат. Има договор от много години, почти 30. Несъмнено хорага свързват спорта в БиБи Си с него и него с БиБиСи, освен с футбола. Казват, че няма равен. И възнаграждението няма равно – 1.3 милиона паунда годишно.

БиБиСи има правила. Освен другото, има правила, които трябва да гарантират независимо отразяване на събитията и процесите, БиБиСи държи на доверието, а то се основава на убеждението, че обществената медия е независима от правителството.

Правилата се отнасят не само до щатните журналисти, а до имената, които хората асоциират с БиБиСи. Гари Линекер е такова име, няма съмнение. И няма разграничение между политически журналисти и спортни журналисти, правилата за независимост се отнасят за всички.

Правилата се отнасят не само за поведението и твърденията на въпросните хора в ефир, а до цялостното им поведение, включително в личните им профили, където очевидно не говорят от името на БиБиСи, а в лично качество. Нямат право да правят политически изказвания, които биха могли да доведат до съмнение, че не са безпристрастни. По публичното им поведение  и по изказванията им не трябва да може да се прави извод за политическите им убеждения.

Линекер говори за “неизмеримо жестока политика, насочена към най-уязвимите хора на език, който не се различава от този, използван от Германия през 30-те години”. Политиката на правителството към мигрантите е политическо слово, тук съмнения няма. Става въпрос за лично мнение, не подлежи на оценка за достоверност, само можем да му симпатизираме или не.

Генералният директор Тим Дейви казва, че не е за първи път Гари Линекер да прави политически изказвания в социалните мрежи. Но преди години правилата са били други, не са били все още разширени по обхват до твърдения в социалните мрежи или до нещатните водещи, или и до двете.

Това са фактите.

Какво се случва нататък.

БиБиСи прилага правилата си. Сваля Линекер от ефир. Линекер отказва да се извини. Колегите му в знак на солидарност не влизат в студио, ководещи и алтернативни коментатори “се оттеглят”, не се водят и другите съботни спортни предавания Football Focus и Final Score.  БиБиСи свежда спорта до минути информация за някои основни събития. Извинява се на слушателите затова, че не получават новините, за които плащат.  Кани Линекер да обсъдят ситуацията. Обсъждат я. Линекер се връща, а медията обявява, че независими експерти ще анализират отново правилата “с акцент върху това как се прилагат към работещите на свободна практика извън новините и текущите събития”.

„Скоро BBC ще обяви кой ще извърши този преглед. Докато тази работа бъде предприета, текущите правила на BBC за социалните медии остават в сила.”

Оценките на ситуацията в социалните мрежи: Линекер печелел схватката с БиБиСи с 3:0 – защото не се е извинил, защото е върнат и, накрая, защото правилата ще бъдат преразгледани.

Аудиторията на спортните предавания губи, това е факт. Журналистическата солидарност съществува, и това е факт. Не виждам особена печалба за Линекер, освен че позицията му е възможно да бъде изведена извън рестрикциите, важащи за всички.

Но да видим как действа БиБиСи: не прекратява договора, а временно отстранява Линекер и го кани да обсъдят ситуацията.  БиБиСи прилага правилата, докато не бъдат променени, но същевременно веднага обявява анализ на целесъобразността им  – при това  ще бъде възложен на независими външни експерти. Ограниченията имат нормативна основа, ще бъде разгледана отново пропорционалността им.

Уроци.

Leave a comment