Програма Творческа Европа подкрепя новинарски консорциум и документален център

Третата покана по програма Творческа Европа през 2023 г. е довела до финансиране на осем журналистически проекта в продължение на две години. Проектите са две групи: за сътрудничество между медиите за стимулиране на иновациите в медиите и за финансиране на медии, които са от особено значение за демокрацията и гражданското участие.

Българското участие:

Do-Jo – сътрудничество, при което ще има споделяне на приходи за европейски медии от обществен интерес и независими журналисти чрез иновативни механизми (напр. gamification) за генериране на плащания на базата на статия. Проектът ще бъде допълнен от проучване за текущото състояние на пазара на труда за журналисти и за състоянието на читателските дарения.

  • Партньори: WorldCrunch (Франция), Pod Tepeto (България), Athens Technology Center Anonymi Viomichaniki Emporiki Kai Techniki Etaireia Efarmogon Ypsilis Technologias (Гърция), MásPúblico, S.Coop. (Испания), Publishing house LB Ltd (Украйна), Mensagem da Brasileira (Португалия), Ransitions Sdruzeni (Чехия), WAN-IFRA (Франция).
  • Подкрепа от ЕС: 1 100 832 евро.

Balkan WatchersФондът за развитие на медиите Balkan Watchers ще подпомогне финансово завършването на три журналистически филма и три подкаст проекта и ще предложи обучения за журналисти, за да разширят своите начини за разказване на истории. Проектите ще бъдат избрани след отворена покана и след като избраните преминат обучение.

Leave a comment