Противодействие на чуждестранна намеса: ръководство

Операциите за чуждо злонамерено влияние не са нещо ново, но развитието на технологиите позволява да се провеждат операции, като участниците по-ефективно крият самоличността си. Да помогне на заинтересованите страни да повишат устойчивостта на изборния процес спрямо чуждестранни операции за злонамерено влияние, Агенцията за киберсигурност на САЩ CISA публикува материали като това ръководство, за да обясни тактиките за намеса и противодействието срещу тях.

Според офиса на директора на националното разузнаване Китай (КНР), Руската федерация и Ислямската република Иран продължават да бъдат основни източници на риск. Тези участници използват различни операции за злонамерено влияние с цел да изострят съществуващите социални разделения, да засилят поляризацията и да утвърждават наративи, които подкопават общественото доверие в сигурността на изборния процес и повишават партийното напрежение.

Не е по -различно положението и у нас.

2 thoughts on “Противодействие на чуждестранна намеса: ръководство

  1. Veselin says:

    Все се чудя, половината инциденти, за които научаваме, са свързани с фишинг и тролферми. Толкова ли е трудно да се разрешат перманентно, без да разчитаме на компютърната грамотност на населението?

    В документа говорят и за дийпфейкс, тук още май не сме ги изпитали.

  2. nellyo says:

    Трудно е. Както трудно се справят с офлайн престъпността, така – и на по-голямо основание – им е трудно онлайн. Освен това обикновено са една крачка по-назад от технологично иновативните бандити.

Leave a comment