ACTA влиза в Европейския парламент. Петиция

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement, международно  търговско споразумение за борба с фалшифицирането)   – засяга България пряко.

На 1 октомври 2011 споразумението е открито за подписване и подписано от осем държави:  Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мароко, Нова Зеландия, САЩ и Сингапур. Ще бъде открито за подписване до 1 май 2013. Ще влезе в сила след ратифициране от шест държави.

Правителството на България е одобрило решение за присъединяване към АСТА през ноември 2011.

11PR044.14_ ACTA1;   12PR001.20_ACTA2

Що се отнася до ЕС:   решението на Съвета на ЕС вече е факт, за който свидетелстват две изречения в прессъобщението от 16 декември 2011 (стр.43) – за заседанието на Съвета по земеделие и рибарство.

Подкрепата на правителствата на държавите от ЕС не е достатъчна, споразумението трябва да бъде одобрено и  от Европейския парламент.  ЕП отказа да публикува становището на правната служба на ЕП относно АСТА с мотива, че това би представлявало сериозна намеса в ратификационния процес.

Така или иначе, членовете на ЕП предстои да решат съдбата на присъединяването на ЕС към АСТА.

Утре, 24 януари, АСТА ще се гледа в комисията по развитие (DEVE)  на ЕП.

*

EDRI, неправителствена организация за защита на цифровите права в Европа, е подготвила коментари за ACTA, които имат за цел да обяснят на гражданите и на членовете на ЕП ефектите на АСТА от гледна точка на цифровите права:

Кампанията се води активно и от други  неправителствени организации.

Досие (от  laquadrature du net)

Петиция

 Кампания 

 Съпротива в Полша  срещу насроченото за 26 ян. в Токио подписване

Как АСТА ще ни засегне

Протести и аргументи

История с депутат

8 thoughts on “ACTA влиза в Европейския парламент. Петиция

  1. Редовен читател says:

    Тоя Саркози играе, или … ще се наиграе? Нали от него почна това.

  2. Редовен читател says:

    “за който свидетелстват две изречения в прессъобщението от 16 декември 2011 (стр.43) – за заседанието на Съвета по земеделие и рибарство.”
    Хаха, ясно. Броят си шараните /’балък’ на турски/, като къцат. Тия нашите в ЕС – с въдица, а тия в САЩ – направо ПИПА-т със СОПА.
    Скоро ще видим, дали сме цаци или акули. ;D

  3. Michel says:

    ACTA е толкова опасна, колкото и PIPA/SOPA, но май малцина го осъзнават… Четох за идеите за “претърсване” на пътниците, вкл. компютри, лаптопи, и опити да се намерят “пиратирани” документи, книги, филми, музика, софтуер…

    Дали Европа ще се присъедини към тази глупост? (А в Щатите то май вече е закон?…)

  4. nellyo says:

    То е договор. Още не е влязъл в сила, но е открит за подписване и държавите подписват. САЩ подписа.

    За подписването от страна на България се вижда това:

    Дневен ред на МС за 11.01.2012
    20. РЕШЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА РЕШЕНИЕТО ПО Т. 14 ОТ ПРОТОКОЛ №44 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА 16 НОЕМВРИ 2011 Г. ОТНОСНО ОДОБРЯВАНЕ НА ПРОЕКТИ НА РЕШЕНИЯ НА СЪВЕТА ЗА СКЛЮЧВАНЕ И ПОДПИСВАНЕ ОТ ИМЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НА ТЪРГОВСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БОРБА С ФАЛШИФИЦИРАНЕТО МЕЖДУ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НЕГОВИТЕ ДЪРЖАВИ-ЧЛЕНКИ, АВСТРАЛИЯ, КАНАДА, ЯПОНИЯ, РЕПУБЛИКА КОРЕЯ, МЕКСИКАНСКИТЕ СЪЕДИНЕНИ ЩАТИ, КРАЛСТВО МАРОКО, НОВА ЗЕЛАНДИЯ, РЕПУБЛИКА СИНГАПУР, КОНФЕДЕРАЦИЯ ШВЕЙЦАРИЯ И СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

    Внася: министърът на икономиката, енергетиката и туризма

    и

    посланикът на България в Япония ще подпише споразумението.

    Полша подписва на 26 януари в Токио, вероятно това е датата за държавите от ЕС, затова и се налага изменението на решението на МС.

    На равнище ЕС: ЕС има намерение да се присъедини, ЕК участва отначало докрай в разработването, Съветът (държавите) дадоха зелена светлина, остава последната фаза – ЕП.

  5. Ей, на маймуни ни направиха. Започва гражданската интернет война.

  6. nellyo says:

    Гражданите в твоя форум питат за АСТА.

  7. Аз бях останал с грешното впечатление, че опасността там е отминала.

  8. Редовен читател says:

    До Комитата “Започва гражданската интернет война”:
    Не, просто ‘врътка’ на Глобално ниво! ЕП ще се отметне – когато направи петиция по … интернет. Пряката демокрация е на прага… 0 🙂

Leave a comment