Цената на истината: цялата истина по телевизора

По програма  Нова телевизия    в предаването  Цената на истината, излъчено от 20.00ч. до 21.00 ч., водещият задава въпроси на участничката М. в присъствието на 16-годишния й син Г. за нейната връзка с 19-годишния С. – включително за правене на секс без презерватив и за извършените от М. аборти.

Съветът  за електронни медии налага имуществена санкция в размер на 8 000 лева за нарушение на чл.17 ал.2 ЗРТ (добри нрави).

Нова тв в касационна жалба:  Показването на истината, на цялата истина, не може да накърнява добрите нрави.

Решение на Административния  съд София -град:

При предварителната подготовка на предаването водещият е подбрал въпроси, които, макар и да нямат открито порнографско съдържание, предизвикват с пошлостта си негативни емоции у възрастната публика и действат деморализиращо върху подрастващите. Когато истината е пошла, тя не е обществена ценност. Електронните медии следва на първо място да се съобразяват с правилата за благоприличие и да си осигуряват зрителски интерес с приемливи за обществото телевизионни формати. В случая зрителският интерес, съответно приходите на телевизията, се осигуряват чрез пошлостта, за което крайната цена се плаща от обществото.

Решението на районния съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

*

Съобщението тук е, че  АС не споделя иначе широко споделяния възглед, че  в живота имало всичко, затова и по телевизора да го давали.

пошлост (същ.) – долнопробност, баналност, простащина, вулгарност, дребнавост, тривиалност

One thought on “Цената на истината: цялата истина по телевизора

  1. Редовен читател says:

    Съдът е проявил здрав разум? Добре е всеки път да се случва. Значи не винаги, ‘прав е този, който може от Всемира, Истината да подбира’?! 8)
    Де да беше, винаги така прав този съд. А и другите…

Leave a comment