САЩ: платена политическа реклама в обществените телевизия и радио

В САЩ  обществените радио и телевизия с наземно разпространение е забранено да  излъчват  реклама. Minority Television Project е обществена телевизия в Сан Франциско, която е глобена за търговска реклама (компютри, автомобили), във връзка с което иска от съда да обяви забраната за реклама в обществените оператори за противоречаща на Първата поправка.

Състав на Апелативния съд в Сан Франциско се е произнесъл (2:1), че забраната на платена политическа реклама в обществените телевизия и радио е  противоконституционна, а забраната за търговска реклама  – не.

Аргументацията: Ограничението е твърде широко по обхват. Политическото слово се ползва с най-висока защита. Политическото слово не заплашва образователните цели на обществените медии. Забраната на политическата реклама  не се налага за предпазване на обществените медии от комерсиализиране. А и обстоятелствата много са се променили от времето, когато наземното разпространение е било единствено, и не всички ограничения вече имат смисъл – във връзка с което има и поредица дела пред съдилищата.

Ройтерс цитира експерти, според които решението ще промени фундаментално характера на обществените медии: Съдът отвори обществените медии за кампанията за президентските избори през ноември.

След решението  Citizens United  новото решение се разглежда като поредна  стъпка към разширяване на възможностите на парите в кампания (отпадна ограничението за праг на финансирането, сега отпада ограничението за  кампания в обществени медии). Очаква се FCC    да поиска по-нататъшно разглеждане.

Решението Minority Television Project   v FCCо + особеното мнениe.

В решението – как иначе – присъства и голфът,  бива ли  медийна регулация без голф:

Just as golfers must play the ball as it lies, so too we must apply the law of broadcast regulation as it stands today.

2 thoughts on “САЩ: платена политическа реклама в обществените телевизия и радио

  1. Редовен читател says:

    Май е ред е на следващия въпрос – могат ли всички медии да пригласят в синхрон на някой политик? Или е опасно.

  2. Петър Ванков says:

    Би било чудесно, да направят и един такъв закон в България

Leave a comment