Върхът на айсберга

“Булгарбатак”, “Техно експорт строй”, “Пътстрой холдинг”, “Трансстрой”, БТК, “Дунарит”, “Електроника”, ИПК и ИПК 1, “Универсиада”, НУРТС, “Петрол” – имена на търговски дружества или активи, които Пеевски поискал от Цветан Василев. Казва Цветан Василев от Сърбия пред Сашо Диков за BIT, имената били на листче.
Дори няма значение дали е имало листче. Дали БТК, НУРТС и Петрол са за  милиарди. Критична  инфраструктура – транспорт, телекомуникации, водни ресурси, енергетика, финанси, плюс тютюневия бизнес – е на банката или се финансира от банката. Това е същественото за разказа.
Законът за защита при бедствия определя критичната инфраструктура като система или части от нея, които са от основно значение за поддържането на жизненоважни обществени функции. За този закон си имаше и министерство, беше поверено на ДПС по времето на Тройната коалиция – на Емел Етем и Пеевски. И държавният резерв беше поверен. Ние си мислим, че Пеевски е медиен магнат.  Нищо подобно:  може и да  е, но само в свободното си време.
В началото на   мандата на Тройната коалиция  (2005)  бяхме предупредени за обръча на ДПС –   да си знаем – Доган каза:
всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. . . Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик. През последните 15 години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са или с мое съдействие, или с най-много моя усмивка.
 И университет  има там,  и Държавна сигурност достатъчно има в обръча. Заради обръча  Тройната коалиция разреши  лупингите с цифровия спектър – и ще се мъчим дълго с последиците – но и това не е най-голямата беля. Обръчът печели обществени поръчки за стотици милиони – за вода, за пътища –  процедурите били спрени, но  знае ли някой в колко процедури участва  обръчът и колко са спрени?
Сега единият от двойката Василев – Пеевски смята, че другият – който му е като син – е  само върхът на айсберга и някой стои зад него.  Екстравагантно, но факт:   ще се чудим #кой стои зад Пеевски заедно със самия Цветан Василев.
 Че обръчът е налице и работи с банката е потвърдено от министри, Рашидов каза   още през 2013:
Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя лайнар, на Доган, парите да текат спокойно, да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха.
Сега идва обяснение и от участник:
 правел съм пари с подкрепата на ДПС – а не съм се отчитал.

Leave a comment