COVID-19 и социалните мрежи

Социалните мрежи достигат до милиарди потребители. Широко се обсъжда отговорността на мрежите за големите политически решения като парламентарни избори и референдуми.

Но на още по-голямо основание социалните мрежи имат огромно значение в условия на пандемия.

Забелязват се усилия на Facebook –

CNN Global Town Hall – Coronavirus: Fact and Fears with Facebook and Instagram

На 13 март се появи и  съобщение  на компанията за предприети стъпки:

“В отговор на епидемията   Facebook подкрепя работата на световната обществена здравна общност за осигуряване на безопасност и информиране на хората. Предприехме   стъпки, включително:

  • Ограничаване на дезинформация и вредно съдържание за COVID-19
  • Свързване на хората за точна информация и полезни ресурси с източници като Световната здравна организация (СЗО) и местните здравни министерства
  • Забраняване на реклами, предназначени да създадат паника или да предполагат, че определени продукти гарантират излекуване или пречат на хората да се заразят с коронавируса
  • Временно забраняване на реклами за медицински маски за лице
  • Даване на СЗО толкова безплатни реклами, колкото им е необходимо за реакция на епидемията, заедно с друга   поддръжка.”

По много сериозния въпрос за дезинформацията във FB компанията твърди следното:

Глобалната ни мрежа от фактчекъри продължава работата си, преглеждайки съдържанието и борейки се с  неверни твърдения, които се разпространяват във връзка с коронавируса. Когато  информацията се оцени като невярна, ограничаваме разпространението й във Facebook и Instagram и показваме на хората точна информация. Изпращаме също известия до хора, които вече са споделили или се опитват да споделят това съдържание, за да ги предупредим, че това съдържание е проверено и доказано е недостоверно.

В сътрудничество с водещи световни здравни организации и местни здравни власти ще премахваме съдържание с фалшиви твърдения или теории на конспирацията, които могат да причинят вреда на хората, които им вярват. Правим това като разширение на съществуващите ни правила за премахване на съдържание, което може да причини физическа вреда. Ние се фокусираме върху твърденията, които са предназначени да възпрепятстват лечението или да предприемат подходящи предпазни мерки. Това включва твърдения, свързани с фалшиви лекарства или методи за превенция – като пиенето на белина лекува коронавируса – или твърдения, които създават объркване относно наличните здравни ресурси. Също така ще блокираме или ограничаваме хаштаговете, използвани за разпространяване на дезинформация в Instagram, и провеждаме проактивни проверки, за да открием и премахнем колкото се може повече от това съдържание.

Свидетели сме и на инициативи като тази – ако сте в изолация:

 

Tagged

Leave a comment