Германско председателство 2020: Медиите в цифровото общество

Германско председателство на Съвета на ЕС – второ полугодие на 2020, ангажимент към свободните и демократични медии и медийния плурализъм, един от европейските центрове е в Лайпциг.

Откриваща конференция. Програма.  Следва още  поредица от събития.

Вера Йоурова казва, че докладът МРМ 2020 ще бъде публикуван в края на юли.

Не се съмнявам, че се нуждаем от силен и плуралистичен медиен сектор. За съжаление имаме много причини да се притесняваме. Това е резултатът от изследователския доклад, съфинансиран от ЕС,  за мониторинга на медийния плурализъм МРМ 2020, който ще бъде публикуван до края на юли.

Йоурова посочи парадокса на съвременната журналистика – все по-голяма аудитория и все по-ниски приходи:

Аудиторията е рекордно висока –  приходите са рекордно ниски. Това е не само вина на пандемията. Това е дългосрочна тенденция, свързана с цифровизацията и появата на онлайн платформите. Почти половината от гражданите на ЕС разчитат на онлайн новини като основен източник на информация за националната и европейската политика  – но рекламата  онлайн поставя  създателите на съдържание, журналистите, в трудна ситуация.  Тази тенденция излага на особен риск местните медии, най-близките до гражданите.

Рискът при борбата с дезинформацията – лечението да е с по-нежелани резултати от болестта:

Трябва да работим заедно, за да направим цифровия свят и платформите по-прозрачен и по-отговорен. Цифровият Див Запад с актьори като Cambridge Analytica трябва да приключи. Но трябва да сме сигурни, че лечението не е по-лошо от самата болест. Мерките за борба с дезинформацията не могат да подкопаят свободата на словото. Не трябва да създаваме Министерство на истината.

Перспективата:

През септември  като част от новия ни доклад за върховенство на закона – ще представим анализ на положението на медийния плурализъм за всяка страна в ЕС.

Въз основа на този анализ   ще предложим мерки за засилване на свободата и плурализма на медиите съгласно нашия План за действие за европейска демокрация до края на тази година. Този план също ще предложи мерки, свързани с целостта на изборите, включително прозрачността на политическата реклама и борбата с дезинформацията.

Успоредно с това работим по специален план за действие в подкрепа на конкурентоспособността и цифровата трансформация на медийния сектор и ще изясним отговорността и отчетността на онлайн платформите, по-специално чрез Digital Services Act (DSA).

Също така разглеждаме въпроси, свързани с плурализма в медийния сектор.

Решени сме да продължим да съфинансираме поредица от проекти, които подкрепят трансграничната разследваща журналистика и предоставят правна помощ на тези, които се нуждаят от нея.

Виждам силна ангажираност и желание нещата да се променят.

Приветствам по-специално ангажимента на германското председателство.

От страна на Комисията – ние сме готови да действаме.

За  финал – цитат от Мария Реса – “If we can’t hold power into account, we can’t do anything”.

Тук водещата постави бърз въпрос за кратък отговор: Какво ще правите за утвърждаване на устойчив бизнес модел?

Добър въпрос, не че на Комисията й е работа. Като излезе записът, ще цитирам по-точно отговора. По мое впечатление отговор няма – но “Ще предложим DSA”, каза Йоурова.

Добро събитие – с добра динамика, добре подбрани участници  (ACT u EBU, както и Axel Springer, както и млади изследователи).

Leave a comment