Министър: бих отстранил водещите

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в сутрешния блок на бТВ отговаря на въпросите за първите назначения и първите уволнения. Включително за назначаване на Елена Фичерова-Караиванова, която министърът назначи за шеф на кабинета си. Караиванова е учредителка на партията на   Васил Божков и е регистрирана като кандидат-депутат от “Българско лято” на последните избори.

След предаването Рашков казва, че ако е собственик на бТВ,  би  отстранил водещите на сутрешния блок Гавазова и Йочев от “водещото предаване”.

бТВ реагира с Позиция на сайта си:  “bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници. […] bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация.”

И коментар на Нери Терзиева, с който няма как да не се съглася:

Нека не забравяме – министърът Бойко Рашков придоби кураж и чувство за непогрешимост от многобройните отрицателни отзиви на колеги журналисти за работата на сутрешните журналисти на бТВ. Мнозина дадоха съвети как се прави интервю. Но, както казваше майка ми, съвети се приемат само от тези, които могат да ти дадат и личен пример. Липсват ни и професионални вътрешни форуми, където можем да обсъждаме практиките си, вместо да се топим публично пред политическите началници. Все още сме  много далеч от журналистическата солидарност на принципна основа.

Журналистическата солидарност на принципна основа.

Професионалните вътрешни форуми за утвърждаване на стандартите.

Но че Бойко Рашков е излязъл извън сферата си на компетентност, е несъмнено.

One thought on “Министър: бих отстранил водещите

  1. Нери Терзиева says:

    Нека не забравяме – министърът Бойко Рашков придоби кураж и чувство за непогрешимост от многобройните отрицателни отзиви на колеги журналисти за работата на сутрешните журналисти на бТВ. Мнозина дадоха съвети как се прави интервю. Но, както казваше майка ми, съвети се приемат само от тези, които могат да ти дадат и личен пример. Липсват ни и професионални вътрешни форуми, където можем да обсъждаме практиките си, вместо да се топим публично пред политическите началници. Все още сме. Много далеч от журналистическата солидарност на принципна основа.

Leave a comment