Обединено кралство: регулация на стрийминга

Гигантите Netflix, Disney + и Amazon Prime могат да бъдат регулирани в Обединеното кралство по същия начин както телевизиите, съобщават медии.

Съвсем скоро медийният регулатор Ofcom ще получи правомощието да се произнася по жалби относно съдържанието, разпространявано от тях. Очаква се министърът на културата Оливър Даудън да въведе тези разпоредби в медийния закон, а официалната информация се очаква в Бяла книга.

Mакар Netflix да открива работни места в производствения сектор на Обединеното кралство, централата му е в Холандия и остава под холандски регламент.

Стриймингът има характеристиките на програма, така че този ход не е неочакван.

Появи се съобщение и на правителствения сайт:

Видео по заявка

Услугите VOD, предлагани в Обединеното кралство, не се регулират на същото ниво като „линейните“ телевизионни канали, а някои услуги като Netflix и Apple TV + изобщо не се регулират в Обединеното кралство. Само съдържанието на BBC iPlayer е обект на правилата на Ofcom за засилена защита на публиката от вредни или обидни материали и правила за точност и безпристрастност.

Съществуващите защити на аудиторията за регулирани от Обединеното кралство VOD услуги са фокусирани основно върху децата и за предотвратяване на съдържание, което подбужда омраза. Има и доброволно спазване – например като партньорството на Netflix с Британския съвет по класификация на филмите (BBFC).

Създадена е непоследователна, ad hoc и вредна празнина в регулирането между ТВ и VOD, както и неравностойно положение между британските телевизионни оператори и техните международни онлайн партньори. Изминаха също почти двадесет години от въвеждането на регулаторната рамка на британския сектор за разпространение в Закона за комуникациите от 2003 г., който е проектиран преди Apple +, Amazon Prime и Netflix да се приемат в Обединеното кралство.

В допълнение, правителството също така ще изпълни съществуващите ангажименти за законодателно укрепване на видимостта на обществените радио- и телевизионни оператори, така че тяхното съдържание при поискване да може лесно да бъде намерено и достъпно на смарт телевизори и други платформи и устройства.

Министърът на културата също е писал лично:

През есента смятам да представя Бяла книга за бъдещето на телевизията и как можем да я направим адекватна на 21-ви век.

Първо, трябва равнопоставеност –  да се справим с едно явно несъответствие, което принуждава традиционните телевизионни оператори да се състезават с една ръка, вързана зад гърба им. Всеки „линеен“ телевизионен оператор – BBC, Sky и т.н. – трябва да спазва строги стандарти за съдържание и защита на аудиторията. Може да предположите, че същото важи и за услугите за видео по заявка като Amazon Prime и Disney +. Ще сгрешите. Разбира се, някои са свършили възхитителна работа, въвеждайки свои собствени процедури – като доброволното партньорство на Netflix за възрастови рейтинги с BBFC. Но всичко това е ad hoc и противоречиво. Така че това лято ще се консултираме дали е време да зададем същите основни правила за услуги по видео при поискване, както правим за традиционните телевизионни оператори.

Бялата книга също така ще изложи предложения за това как да гарантираме, че обществените радио- и телевизионни оператори получават достатъчна видимост  на различни онлайн платформи, и да гарантираме, че зрителите могат да продължат да намират и имат достъп до оригинално и висококачествено британско съдържание.

*

В САЩ тъкмо преди Новата 2021 година, на 27 декември 2020 беше приет Protecting Lawful Streaming Act, Закон за защита на законния стрийминг, който урежда авторскоправни аспекти.

У нас също вече е възниквал казус кои са разпоредбите, които могат да се отнесат към стрийминга. Нови развития и в Германия –
Стриймингът като медийна услуга | Медийно право

Leave a comment