Блокиране на достъп дo сайт заради предлагане на съдържание в нарушение на авторски права

Канадски апелативен съд отхвърли жалбата на доставчик на интернет достъп   (Teksavvy Solutions) срещу съдебен акт, който   за пръв път в Канада разпорежда на доставчика  да блокира достъпа до уебсайт, предлагащ SVOD в нарушение на авторски права (GoldTV).

Апелативният съд потвърждава по делото Teksavvy Solutions Inc. срещу Bell Media Inc., 2021 FCA 100, че съдът може да издава актове, изискващи доставчици на интернет достъп  да блокират достъпа до уебсайтове,  които  предоставят съдържание, нарушаващо авторски права.

Bell Media Inc., Groupe TVA Inc. и Rogers Media Inc. завеждат дело срещу goldtv.biz и goldtv.ca за нарушаване на авторски права – незаконен стрийминг – и получават заповед, изискваща девет канадски доставчици на интернет услуги да блокират достъпа до уебсайтовете на ответниците. Един от тях –  Teksavvy Solutions –  отказва да изпълни заповедта. Съдът отхвърля възраженията на Teksavvy и издава заповед за блокиране на сайта за период от две години. Teksavvy обжалва и губи.

Апелативният съд не се е съгласил:

  • с аргумента, че посредниците не контролират   съдържанието – като се е позовал на решението на Върховния съд на Канада по дело Google Inc. срещу Equustek Solutions;
  • с аргумента  за свободата на изразяване.  Съдът обаче е приел, че интересите на потребителите на интернет могат да бъдат засегнати от заповеди за блокиране на сайтове. В този случай идва ред на балансиращо упражнение, както Върховният съд действа в делото Equustek. Това е важно за разказа – при установяване на нарушаване на авторски права  се взема предвид и свободата на изразяване:  балансът предхожда вземането на решение. Такава тенденция много плахо се забелязва и в практиката на ЕСПЧ –  като в  Ashby Donald and others v France.

Leave a comment