Европейският парламент 2019-2024

Като единствената институция на Европейския съюз (ЕС), избирана пряко, Европейският парламент е в сърцето на представителната демокрация, основата, върху която е изграден ЕС.

С приключването на настоящия мандат – от 2019 г. до 2024 г. – този анализ се отнася до постиженията на Парламента през последните пет години в стремежа си да подобри Европейския съюз за неговите граждани.

Съюзът разработи силни отговори на тези изключителни предизвикателства – безпрецедентна пандемия, последвана отблизо от война на източната граница на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна.

Властта и влиянието на парламента се развиха значително през годините и сега той е пълноправен законодателен орган, чието влияние се усеща в почти всички области на дейността на ЕС. Правомощията на парламента попадат общо в шест, често припокриващи се области: законотворчество, бюджет, контрол на изпълнителната власт, външни отношения и, в по-малка степен, конституционни въпроси и определяне на дневния ред. През последните месеци Европейският парламент се ангажира с процес на реформи, като се стреми да му позволи да използва тези различни правомощия по-ефективно и ефикасно.

И една хубава графика.

Leave a comment