Защита, безопасност и овластяване на журналистите

През юни 2023 Европейската комисия – DG CNECT – определи Intellera Consulting, PwC и Open evidence да извършат проучване относно прилагането на практика от държавите на Препоръката относно защита, безопасност и овластяване на журналистите, приета през 2021 г.

След приемането на препоръката през 2021 г. повечето държави членки (19 от 27) или са приели специален план за действие (Дания, Литва, Швеция), или са създали специална структура или комисия (Гърция, Латвия, Италия). Мнозинството също имат или планират да въведат мерки, подкрепящи безопасността на журналистите. Като част от тези усилия, конкретни действия от страна на държавите-членки включват създаване на оперативни групи или подписване на меморандуми за разбирателство и протоколи относно, например, сътрудничеството между журналисти и полицейски сили.

Проучването също така установи, че няколко държави от ЕС имат въведени мерки за справяне с онлайн безопасността (9 държави) и за овластяване на жените журналисти, както и на журналистите, принадлежащи към малцинствени групи, и тези, които докладват по въпроси, свързани с равенството (14 държави), но има потенциал за по-нататъшно целенасочено действие.

Според проучването по-голямата част от държавите-членки изостават в създаването на система за мониторинг на Препоръката, въпреки че съществуват някои инструменти за наблюдение на безопасността на журналистите в почти половината от тях. Цитира се МРМ, мониторинговия доклад за медиен плурализъм 2023, според който в мнозинството държави от ЕС индикаторът безопасност на журналистите е със среден риск, но има девет държави с висок риск (България, Хърватия, Естония, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Полша, Словения).

За да се улесни докладването, извършвано от страните от ЕС, проучването предлага рамка за мониторинг, която те могат да прилагат.

Докладът от проучването ще бъде източник на информация за предстоящия доклад за върховенството на закона. Той ще се използва и за дискусии с държавите-членки относно изпълнението на препоръките.

Leave a comment