Цифров преход bg

Европейската комисия  проверява процедурите за издаване на разрешение за аналогов спектър без конкурс, правилата за задължително цифрово разпространение на програми и евентуална вертикална интеграция, Капитал пише, има и   цитати от писмото на ЕК:

“Изглежда гореспоменатите правила ограничават потенциалните кандидати до съществуващите телевизионни оператори със значителни по размер рекламни приходи и пречат на новонавлезли на пазара предприятия да участват в процедурата”

“Беше публикувана информация за (…) консолидирането на заинтересуваните страни в областта на наземното цифрово радиоразпръскване, водещо до вертикалното интегриране на мултиплекс оператор (притежаващ радиочестотни права) и на предприятие, което е оператор на мрежа за радиоразпръскване и което също може да е свързано с телевизионен оператор”

ЕК има различни източници на информация за прилагането на директивите. Жалбите са такъв източник,  ЕК може да извършва и  собствени проверки и проучвания.

Проверката е образувана по жалба на Христо Грозев от RadioCorp. B.V. : “Честно казано, бях вбесен от безпомощността на съда и прокуратурата [в България] и реших да сезирам Европейската комисия, която най-компетентно и безпристрастно може да анализира дали процесът наистина е бил в нарушение на съответните директиви и ако да – да помогне на страната да го ревизира, преди да е станало късно”.

Предисторията:

  • Сигнал до СГП (не  е ясно какво се случва там).
  • Решения на ВАС, анализът на които   заслужава  широка публичност.
  • Искане да се отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС (доколкото става ясно от отказа на ВАС – за съвместимостта на процедурата за аналоговите бележки с правото на ЕС).
  • Сигнал до ЕК, твърденията вероятно са подобни на аргументите в жалбата.

7 thoughts on “Цифров преход bg

  1. Редовен читател says:

    След филма ‘Казино’ и залагането Ва Банк, следва филм 2: ‘Обратна тяга’! Логично.
    Ха-ха, все екшъни. Дано да е трилогия и ТВ сагата да завърши с някой ‘Ал Катрас’. Ама не тоя с ‘Бягството…’! ;))

  2. Joro says:

    Проблема е че ако се върнат нещата а именно отново конкурси за цифрови мултиплекси НУРС-бг няма да дадат бъдещите оператори да припарят до кулите .. и трябва да се изгражда нова система а това са поне 5-6 години , Другото е че може НУРС -БГ да осъди дуржавата .. изобщо тоя казус стана като Дързост и Красота. а можеше да се избегне като държавата вложи 10 милиарда за 6те мултиплекса и да ги избие за 5 години.

  3. Редовен читател says:

    Ако забранят на всеки с господстващо положение за дадена комуникационна услуга, да получава лиценз за друга, МНОГО БЪРЗО ще се самоподредят нещата! Пазарът ще ги подреди и ще стане с по-справедливи правила. Няма да има тоя СОЦ-тоталитарен хъс за монопол и тук, и там! Необходимо е обаче, политиците да са доста ‘чисти’ за да го Предложат и Гласуват това…
    Пък кой знае, може и да са узрели? Световният ‘глад’ в момента, може и да ги кара да си поразмърдват мозъците за по-умно бъдеще, за всички в БГ. Най-малкото и за децата им…

  4. Редовен читател says:

    Дори, така ще накарат по справедлив и подкрепян от обществото начим, всеки който смята, че иска да се разраства и печели, САМ ДА ИСКА ДА ИМА КОНКУРЕНТИ на пазарите си! Даже да го е И СТРАХ, ДА НЕ ОСТАНЕ САМ на тях! Защото – ще следва КОНТРОЛ! А един ден и санкции!…
    Ама това засега е една Утопия. Хахах! Ако стане, ще се преименовам на Капиталистът Утопист! Хахахах!
    А това по-горе на ‘Joro’ e много ясно, че не може да стане. Няма кой да поеме търговския риск, да дава пари от джоба на всички и … системата да е пак ‘ничия’. Т.е. държавна. Все пак, тоя мъчителен 45г. етап сме го минали! ;))

  5. Joro says:

    Можеше само за мрежата на БНТ да си остане държавна защото сега и тя рискува да се забави с цифровизацията..и то е с много голям риск от този частните оператори .. но проблема ще стане сериозен към средата на следващата година когато вече ще не ще трябва да има усигорен симулкаст на всички съществуващи телевизии от национален план а именно BNT1 bTV NOVA PRO BG* TV7* Bulgarian AIR (MSAT)*
    * Оператори който имат покритие 50+1% от регионални честоти . !!! И това си стана голяма драма как от регионални честоти се направиха национални телевизии ..

  6. Редовен читател says:

    ‘Икономиката, човеко!’ ;))
    Икономическите и най-вече правните проблеми са Много по-важни от … техническите. Те са сладката част – <30% от цялото упражнение.
    Първо: Не е най-важно какво ни казват със срок отвън. И САЩ отлагаха няколко пъти спирането. Даже там е на групи, в зависимост от локалните пазари на предавателите. Ако има вътрешни демократично обосновани процеси, нашите ще поискат отлагане. И е нормално да го получат! Все пак, демокрацията и справедливостта са много по-важни от някакви си бюрократично-технически препоръки. И то 'срокове', и то във непредвидима за цял свят криза…
    И второ: Няма нищо лошо в това, и баровците, даващи подкупи и задушаващи почтените си конкуренти, да се научат… да падат. Нали всъщност 'ставането' е по-важно!?
    И трето: Няма никакъв проблем, да позагубят парите си и монополните си позиции! Парите им ще си отидят по местата – от физиката, вероятно знаеш, че няма празно – при по-чисти и кадърни, т.е. пазарно – устойчиви! И така ще се ускори развитието на забавеното ни общество, като цяло.
    И накрая: Щом си пич, давай и се пробвай – кадърен си, има банки, пробвай се и прави бизнес! Канал по канал, предавател по предавател и ще станеш оператор и ти? Може да си локален, но ще си с интересна работа, ще си влюбен в заниманието си! Защо да са единствено 'ТЕ'?!
    Успех.
    П.П. Извинявам се, че заех мястото с насочени коментари… 🙂

Leave a comment