Една година от щурма на Капитолия

Една година след събитията от 6 януари 2021, коментар на WP: 

Twitter и Facebook забраниха достъп до платформите на Тръмп, който отрича да е извършил неправомерни действия. Но бившият президент – чиято роля в бунта все още се разследва от специална парламентарна комисия – не е официално обвинен в никакви престъпления за действията си през този ден и изглежда подготвя опит за завръщане през 2024 г.

Проучвания показват,   че 72 процента от републиканците смятат, че президентът Тръмп носи „само някаква“  или „изобщо никаква“ отговорност  за събитията от 6 януари, когато казва на митинг близо до Белия дом, че изборите са били фалшифицирани и призовава последователите си да се  борят  срещу така наречената кражба на резултата. В същото време 92 процента от демократите смятат, че той носи „голяма част“  от вината.

Проблемът е в неотговорността на  Тръмп, казват експерти. Няма приложена демократична процедура за справяне с последствията от 6 януари. Най-голямото наказание е в това, че  самите платформи отнеха думата на Тръмп – но не би трябвало Марк Зукърбърг да е този, чрез когото да  се търси отговорност и отчетност пред обществото.

 

Leave a comment