ICANN: ограничителните мерки трябва да бъдат пропорционални

Едно съобщение от сайта на ARTICLE 19 

На 28 февруари 2022 г.  украинското правителство   изпраща писмо до главния изпълнителен директор на ICANN, световната организация с нестопанска цел, отговорна за политиките, свързани със системата за имена на домейни (DNS) , с искане тя да блокира или да спре  домейни от най-високо ниво, управлявани от Русия.

ICANN  отказва.

Изпълнението на искането на Украйна за спиране на руските домейни от най-високо ниво и root сървъри би блокирало достъпа до всички уебсайтове, регистрирани в домейни .ru, .su и .рф, независимо от политическата принадлежност. В едно все по-свиващо се гражданско пространство това би засегнало непропорционално правото на свобода на изразяване, особено за независимите медийни организации, организациите на гражданското общество и организаторите. Критиците на войната, които хостват или разчитат на тези уебсайтове, биха намерили по-трудно да разпространяват информация за противодействие на кампаниите за дезинформация на Русия или да организират протести в опозиция на руската незаконна инвазия в Украйна.

ARTICLE 19 изразява съгласие  с решението, взето от борда на Интернет корпорацията за присвоени имена и номера (ICANN) да отхвърли искането на Украйна за блокиране или спиране на домейна(ите) на Русия от най-високо ниво. Ние неотклонно сме солидарни с Украйна срещу руската агресия, която нарушава международните закони, и оставаме загрижени от контрола на Русия върху информационната среда чрез нейните кампании за цензура и дезинформация. Въпреки това, ние вярваме, че решението на ICANN да не изпълни искането е в съответствие с международното право за правата на човека.

„ Всяко действие от страна на ICANN за изпълнение на такова искане от което и да е правителство или институция би навредило непропорционално на хората в Русия, които се стремят да получат сигурен достъп до фактическа информация относно продължаващия конфликт“, казват от ARTICLE 19.

Заедно с това „ ICANN трябва да извършва операциите си в съответствие с ангажимента си към глобалния обществен интерес, както е посочено в Потвърждението на ангажиментите на ICANN и трябва да зачита правата на човека, както е посочено в нейните подзаконови актове, за да гарантира, че ролята й в управлението на критична част от глобалната Интернет инфраструктурата защитава свободата на изразяване на хората “, добавят от  ARTICLE 19.

EFF по темата

Leave a comment