Мъск, Х и другата гледна точка

Американските медии подчертават в заглавия, че големи рекламодатели спират рекламата си в мрежата на Мъск Х заради антисемитизъм. Посочват се Warner Bros, Paramount, Sony Pictures , Comcast/NBCUniversal, Apple, Disney, Amazon, Oracle, IBM.

Ню Йорк Таймс съобщава, че Мъск, който купи и преименува Twitter, е изправен пред засилваща се критика, че толерира и дори насърчава антисемитска реч в своята социална медийна платформа. Той напада Джордж Сорос и заплашва да съди Anti-Defamation League/Лигата против клеветата – правозащитна група, която подчертава нахлуването на антисемитизма в Х. Реклами на Apple, Bravo, IBM, Oracle се появяват на X до публикации, насърчаващи бели националистически и нацистки перспективи. Във време, когато антисемитизмът експлодира в Америка и се разраства по целия свят, безспорно е опасно да се утвърждават и насърчават антисемитски теории, казват техни представители.

По-конкретно през седмицата Мъск ентусиазирано е подкрепил в свой пост антисемитско изказване, повече по темата.

Служител по продажбите е маркирал очевидни антисемитски публикации, които сайтът не е премахнал. Linda Yaccarino/Линда Якарино, от юни CEO на Х, е поискала публикациите да бъдат прегледани, но служителят, маркирал публикациите, вече не е в компанията, казват от Х.

Накратко и отново, свободата на изразяване има граници. Не всеки, който ви казва, че е за истинска свобода без цензура, реално допринася за качеството на демократичните дебати. Антисемитизмът не е друга гледна точка, не е допустима проява на плурализъм: насърчаването на бял национализъм и нацизъм е престъпление.

По повод ширещата се и у нас позиция за другата гледна точка.

Leave a comment