Кой притежава колко процента от какво

Лидерът на ДПС е поставил важни въпроси в свои интервюта. Един от въпросите е за медийния монопол. Изразена е позиция, която е важно да се отбележи:

  какъв дял имат различните видове медии върху формирането на общественото мнение  е същината на медийния монопол.

Така е,  OFCOM,  комуникационният регулатор на Обединеното кралство,  вижда между задачите си предотвратяване  на твърде голямо влияние на едно лице върху общественото мнение и политическите процеси.

Лидерът на ДПС твърди, че

Пеевски няма вестници, но ако приемем, че тези на семейството му са и негови, те да имат дял от не повече от 5-6% от пазара на вестниците в България, това е едва около 1% от медийния пазар изобщо. А  дали може да се оказва натиск чрез разпространителските фирми е въпрос от компетенцията на Комисията за защита на конкуренцията.

Така ли е?


1. За чие влияние става дума.

Пеевски липсва в регистъра на печатните издания. Списък на подадените декларации по чл. 7а, ал. 3 от Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения /24.03. 2014 г./

В регистъра на МК е Ирена Кръстева. Тя  е финансирана  – именно за медии – от КТБ.    Поли Паунова попита и мандатоносителят Станишев отговори:

Кой влиза в кръга КТБ?
– Не знам целия, но предполагам самата банка и медиите, които са свързани с нея. Поне така се твърди.
Делян Пеевски от този кръг ли е?
– Предполагам, че да.

 

 

2. За кои медии става дума.  Моите медии (Пеевски). Приятелски медии (Цветан Василев):

Валерия Велева: “Изрично подчертава – не финансира медии чрез банката. Това е в отговор на публикациите, че с парите на държавата финансира частни медии. Вади лични средства, когато види в даден проект потенциал. Развива го и го продава. Прави го от инвеститорска страст.” (из известния портрет)

  • ТВ7: Цветан Василев за Дойче Веле: Единствената медия, с която съм имал нещо общо към онзи момент като консултант и миноритарен партньор на фонд за рискови инвестиции, е TВ7. И тази моя миноритарна инвестиция никога не е имала друга цел, освен бизнес. Аз съм инвестирал в бизнес проект. Цветан Василев за Нека говорят:Аз имам единствено интерес в ТВ 7, защото представлявам интересите на няколко инвеститора. И това е единствената ми инвестиция. Друг е въпросът, че медиите на г-жа Кръстева на практика, като приятелски медии, подпомагат и защитават моите позиции.  Какъв монополист съм, след като ТВ 7 има 3-4% пазарен дял.
  • Нюз7: бивша ББТ до 2013, като през юли 2009 КЗК разрешава концентрация между предприятия чрез придобиване на едноличен контрол от „Нова Българска Медийна Група Холдинг” ЕАД, София върху „Балкан Българска телевизия” ЕАД (Решение 2009/807).
  • SUPER7  също, Бареков напомни, че е бил директор на три телевизии.
  • ТВ7  и ББТ имат славна история, свързана с придобиване на честоти  – (1)  от държавата без конкурс: Ирена Кръстева взема 58 от общо 102 –  и (2) от ПроБГ/ТВ2/БТВ Екшън – “честоти втора употреба”, защото – както председателят на СЕМ обяснява тогава пред “168 часа” – който   купи честотите на ПроБГ, придобива право да бъде качен без конкурс на мултиплекс.
  • Радио: ако се доверим на медиите от 2011,  SBS продава на   Best Success Serv. BG, близка до семейството, музикалната телевизия The Voice и радиостанциите  The Voice, Magic, Витоша  и Веселина.
  • Сайтове.

През 2012 Best Success взема и в. Новинар.

Ето една   графика отпреди време.  Собствеността е в динамика, но все пак.

 

 

3.  Производството е следващ важен фрагмент от веригата.

Цветан Василев за Дойче Веле: Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на НБМГ. Предишният собственик на тези вестници, който ги продаде на НБМГ, притежаваше 2 от 7 дяла в дружеството ИПК – Родина АД – издателско-печатарски комплекс, който разполага с атрактивен терен на основната пътна артерия “Цариградско шосе” в гр. София. Останалите 5 дяла бяха на други собственици. Аз съм инвестирал именно в развитието на този проект – в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК Родина. Това е нещото, в което съм инвестирал. Но не и във вестниците. Те са отделени и нямат нищо общо с дружеството, което управлява този проект.

От последните дни: Цветан Василев и Ирена Кръстева са в борда на “Обединени български вестници” АД, създадена за приватизацията на ИПК Родина, пише “Биволъ”, който отбелязва, че има данни за кредитиране от КТБ на свързани лица в нарушение на закона, които обаче ДАНС и СГП не са изследвали.

 

4. Разпространение и  достъп до медийното съдържание.  Който контролира разпространението и достъпа – контролира информацията.

  • БТК. Контролът  върху цифровото разпространение на тв програми е епична сага: обособяване  на НУРТС, приватизиране, преобразуване, трансформиране  –  и сега в Съда.
  • Контролът върху разпространението на печатни издания не е специално потвърден в секторния анализ на КЗК, но пък е казано, че има хоризонтална и вертикална интеграция. Че няма данни за добър анализ. И да дойде ЛАФКА.

*

Като добавим участието на пазара на права (например спортни права) и на  рекламния пазар, дори и на пазара на продажби на крайни устройства, обсъжданото влияние може да се окаже твърде голямо. В секторния анализ на пазара на разпространение на печатни издания КЗК признава затрудненията си с данните за пазарните дялове. Данните са основа за регулаторните решения, дефицитът на данни не бива повече да продължава.

Извън конкретния случай:  една държава трябва да може да организира  надеждна система за оценка на медийното влияние  – при това  не  само по повод уведомяване за предстояща медийна концентрация, а периодично и редовно.

Да има мерки за предотвратяване и –  ако влиянието се окаже твърде голямо – да има мерки за редуцирането му.

 

 

2 thoughts on “Кой притежава колко процента от какво

  1. Коста says:

    Плюс контролът върху ВИВАКОМ. В ТВ пакетите му липсва СКАТ напр. Ако искаш да гледаш предаването на Васко кръпката: ядец. Е, не липсва заради Васко, разбира се.

  2. nellyo says:

    Плюс.
    Разбира се, не само заради НУРТС БТК имаше значение.

    Някой ми обърна внимание, че в Spotify първо се вижда/чува рекламата на БТК.

Leave a comment